Ing. Michael Balík, CSc.
80 let

Ing. Michael Balík, CSc.<br>80 let

Odborník na odvlhčování pozemních staveb i na obnovu památek nejen v ČR. Stojí například za rekonstrukcí Ptahšepsesovy mastaby v Abúsíru.

Brněnský rodák autorizovaný v oboru Pozemní stavby oslaví 19. dubna své 80. narozeniny. Po vystudování Fakulty stavební ČVUT absolvoval postgraduální studium oboru Dějiny umění a architektury na téže univerzitě. Téměř třicet let pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO). Od roku 1987 se účastnil expedic s Českým egyptologickým ústavem Univerzity Karlovy. V Egyptě se podílel na klasických rekonstrukcích objevů tuzemských i mezinárodních egyptologů. Stojí například za rekonstrukcí Ptahšepsesovy mastaby v Abúsíru.

V Čechách se zabývá sanací staveb poškozených vodou a vlhkostí a obnovou historických pevnostních systémů. Je předsedou České společnosti pro odvlhčování staveb při Českém svazu stavebních inženýrů (ČSSI). Roku 1998 založil soukromý projektový ateliér, v němž působí dodnes. Mezi jeho nejvýznamnější realizace patří obnova pevnostních systémů v Terezíně a na Vyšehradě, sanace obvodového zdiva chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře či příprava jílových izolací jako ochrany zdiva gotického hradu Švihov. Své zkušenosti Ing. Balík pravidelně publikuje a přednáší na odborných konferencích.

Při příležitosti 30 let ČKAIT a 30 let ČR byl vybrán mezi 30 předních osobností. Velmi zajímavý rozhovor s touto renesanční osobností si můžete přečíst zde

Blahopřejeme.

Vaše názory

Pro registrované uživatele je povolena diskuze.
Můžete se přihlásit, nebo se můžete zaregistrovat podle návodu pro registraci.