Komora na stavebních veletrzích

ČKAIT na Festivalu architektury v Brně. Foto: Ing. Dominika Mandíková
ČKAIT na Festivalu architektury v Brně. Foto: Ing. Dominika Mandíková

ČKAIT se tradičně účastnila zimního stavebního veletrhu Střechy Praha 9.–11. února 2023 a letos poprvé i Festivalu architektury, pořádaného v rámci Stavebních veletrhů v Brně 2.–4. března 2023.

Letošní ročník veletrhu Střechy Praha měl rekordní návštěvnost, což se promítlo i do vysokého počtu zájemců o konzultace ve Stavebním poradenském centru ČKAIT. Také tradiční Fórum, pořádané Komorou v rámci doprovodného programu veletrhu, letos na téma Fotovoltaika aneb střecha jako zdroj energie, mělo historicky nevyšší účast. Téma Fóra bylo zvoleno na základě aktuálně velmi řešené problematiky obnovitelných zdrojů a tato problematika se táhla jako ústřední motiv celým veletrhem.

Opakovaně zde zaznívalo varování, že uvolnění podmínek pro umísťování obnovitelných zdrojů neznamená, že by tyto instalace nemusely splňovat podmínky příslušných vyhlášek například o bezpečnosti staveb a dodržování hygienických limitů. Odpovědnost za jejich dodržování leží nyní na stavebníkovi. Diskutovaly se otázky, zda je v těchto případech nutné vést stavební deník a jak to je v případě svépomocné realizace. FVE je poměrně složité energetické zařízení, jehož neodborná instalace může být příčinou požáru a znehodnocení celé nemovitosti.

I Stavební veletrhy v Brně zaznamenaly letos větší návštěvnost oproti rokům minulým. Festival architektury, kromě řešení obnovitelných zdrojů a energetiky obecně, potvrdil rostoucí zájem o modulární stavby pro trvalé bydlení i pro rekreaci, přinesl novinky v oblasti robotizace ve výstavbě a nových technologií ve stavebnictví. Komora se prezentovala v letošním roce pouze na svém stánku. Pro roky příští byla dojednána spolupráce na odborném programu festivalu, případně na dalších doprovodných akcích.

Vaše názory

Pro registrované uživatele je povolena diskuze.
Můžete se přihlásit, nebo se můžete zaregistrovat podle návodu pro registraci.