Úvodník březen 2022

V úvodníku minulého čísla jsem projevil mírný optimismus a napsal jsem, že se letos snad pomalu začneme vracet k normálnímu životu. Bylo to předčasné. To, co se nyní děje na východ od našich hranic, má s normální situací opravdu málo společného a nelze to ničím omluvit. Nedovedl jsem si představit, že by se podobná forma brutální vojenské agrese mohla v Evropě v 21. století objevit, ale to jsem se hrubě zmýlil. Určitě však nejsem sám. ČKAIT již 24. února odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a je připravena i nadále pomoci v rámci svých možností. V současné chvíli je možné využít nabídku práce, kterou naši členové v rámci burzy práce nabízejí ukrajinským uprchlíkům. O zájmu pomoci ze strany našich kolegů a kolegyň svědčí dlouhá řada nabídek na webu Komory.

Naši adresu s nabídkou práce jsme zároveň předali organizacím, které poskytují pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, např. Člověk v tísni, Centrum pro integraci cizinců nebo Organizace pro pomoc uprchlíkům. Přál bych si, aby válka brzy skončila, ale zcela jistě to nebude jednoduché, stejně jako nebude jednoduché uvést zničená města a krajinu do provozuschopného stavu. Jako stavbaři máme určitě přesnější představu o tom, co Ukrajinu čeká po ukončení konfliktu než laická veřejnost. Obnova bude složitá a drahá a bude odpovídat míře devastace a délce trvání války. Myslím, že bez pomoci ze zahraničí to nepůjde a ČKAIT je připravena pomoci při obnově, jak to jen půjde za pomoci vás, našich členů. Určitě to bude předmětem budoucího jednání v rámci restartu zničené země.

V nastávajícím období nás nečeká určitě nic jednoduchého. Válka na východě vyhnala ceny nafty a benzinu na nebývalé hodnoty. To tlačí i další ceny energií, zboží a služeb vzhůru, vládne všeobecná nejistota, jak bude vypadat nejbližší budoucnost. K tomu se inflace šplhá k dosud nevídaným hodnotám okolo 10 %. Musíme být připraveni na to, že nás zřejmě zasáhne krize. Rozhodně nás to bude stát část našeho blahobytu, na který jsme si v posledních letech zvykli jako na něco samozřejmého. Přitom není jednoduché soustředit se na běžnou práci, když jsme neustále pod tlakem negativních zpráv. Ale jinak to nejde a musíme jet dál.

Určitě jste zaznamenali nové skutečnosti v oblasti stavebního práva. Již schválený zákon bude upraven a Nejvyšší stavební úřad nakonec nevznikne. Účinnost zákona bude ve své většině odsunuta o rok. To je určitě dobře, protože vytvářet zásadní změny pod časovým tlakem by vedlo pouze k chaosu v této pro nás tak důležité právní normě. ČKAIT i nadále usiluje o některé dílčí, ale důležité změny v zákoně, které jsme opakovaně požadovali již v minulosti. Velice důležité budou zejména vyhlášky o požadavcích na výstavbu a o dokumentaci staveb. Chtěl bych vás požádat, abyste se při jejich připomínkování aktivně účastnili. Komora vás k tomu určitě znovu vyzve. Kdo jiný, než inženýr nebo technik nejlépe ví, jak by měly vypadat. Čas, který věnujete kontrole jejich návrhu, není určitě zbytečný. Podle vyhlášek budeme v daším období navrhovat a budovat stavby a mohou nám pomoci a fungovat lépe než nyní, ale také to může být přesně naopak. To mějme na zřeteli.

Kolegyně a kolegové, před námi je jaro a s tím spojená rušnější stavební činnost. Všem vám přeji k vaší práci klid a pokud možno žádné problémy. Nenechme si kazit náladu a buďme optimističtí. Kolem nás nejsou jen samé katastrofy, ale máme co obdivovat i v naší stavební oblasti. Ať se ty obdivované stavby objevují čím dál více i ve vašem kraji.