Úvodník září 2020

Tentokráte usedám k psaní na poslední chvíli, a to ještě díky připomenutí Markéty. No, nelze se divit, horké léto u vody je příjemnější než v pražských ulicích, a ještě když mám štěstí na společnost u bazénu. Pokusím se i tento úvodník napsat tak, aby vás zaujal. Na shromáždění padnou patrně velké nápady. Zdá se, že je snaha změnit nejen představenstvo, ale nastoupit i zcela nový směr, kam má Komora kráčet. Nic nového, podívejme se kolem sebe, kolik nám toho politici slibují, až se bojím, aby se nám nevrátily zářné zítřky.

Těch slibů ze strany politiků je mnoho, jedinou jistotu však vidím v utrácení našich peněz bez přemýšlení a následné zodpovědnosti. Chudák můj vnuk a jeho vrstevníci, jak budou splácet nesmyslně rozházené peníze? Zdá se, že co dnes ráno vypadne špatně pronesenou češtinou, již večer nemusí platit. Rozum mi nebere, že někdo lže, ale omlouvat se nemusí. Osobně si myslím, že se máme dobře, a tak každý, kdo má potřebu, si řekne, co chce. Hodně mne rozčílilo mediální zpracování tragédie v Bohumíně, kdy ani státní televize neodolá pokušení senzace. Klidně dá prostor „ženské“, schválně píši ženské, aby pomluvila hasiče. Já si osobně velmi vážím činnosti hasičů. Mimochodem v těchto dnech jednáme s HZS o specializaci k autorizaci v oblasti požární bezpečnosti. Jednáme vzájemně korektně, abychom pomohli při navrhování a provádění staveb.

Na posledním shromáždění delegátů bylo představenstvu uloženo připravit strategický plán pro roky 2020 až 2023. Cílem komunikace bude představit Komoru coby moderní otevřenou stavovskou organizaci. Organizaci, která stojí za svými členy a chce ji přiblížit širší veřejnosti; inženýrské téma spojit s významnými autoritami stavitelství, zejména z řad autorizovaných osob. Využijme k tomu vlastních tiskovin, ale i nových multiplikací na sociálních sítích, rozesílejme zprávy specializovanými newslettery vlastním členům i vybraným skupinám (stavební úřady, investiční odbory, starostové, novináři...). Na nadcházejícím shromáždění delegátů představím strategii komunikace Komory pro následující roky. Nepotřebujeme utrácet miliony za služby PR agentur, jak nám je občas doporučováno. Máme skvělý tým pracovníků a spolupracovníků a největší devizou jsou aktivní členové se svými znalostmi a zkušenostmi.

Okolo BIM je mnoho schůzek s mnoha názory na konkrétní spolupráci, neustále se nemohou dohodnout, ale zdá se, že převažuje názor vypracovat datové standardy pro platné současné předpisy a v následných letech podle výsledného formátu stavebního zákona.

V každém z posledních úvodníků jsem se zmiňoval o připravovaném stavebním zákonu. Ani dnes to nevynechám. Ale nevím, jak to s ním nakonec dopadne. V kuloárech se nesou zprávy o skupině, která má již nyní připravené úplně zcela jiné znění, tzv. komplexní pozměňovací návrhy pro poslance. Smutné je, že někteří tvůrci tohoto připravovaného pamfletu byli na začátku členy týmu, pak utekli a teď se snaží najít cestičky jinde a jinak. Naše připomínky k návrhu nového stavebního zákona byly i nebyly akceptovány. Naštěstí zůstávají dvě kategorie vybraných činností, a to projektová činnost a odborné vedení provádění staveb nebo její změny. V úvodníku není prostor na širší poznámky a navíc, jak uvádím, Bůh ví, co se v parlamentu schválí. Budeme vše sledovat a stejně jako ostatní se budeme snažit využít lobbingu.

Dívám se na film o Tel Avivu, kde prezentují změnu křižovatky se snahou vrátit automobilovou dopravu na stejnou úroveň s chodci. Před několika lety naopak byla prosazena varianta svedení aut do podzemí a chodci nyní nekonfliktně chodí na povrchu. Na Karlově náměstí byli chodci vyhnáni do podzemí, ve vazbě na metro, a v současné době se předělává křižovatka u Techniky na povrchové přechody pro chodce. No práce pro nás je, ale je to vždy smysluplné? Největší počin pražských radních obdivuji vždy, když jedu tramvají okolo kavárny Slavie a vidím ty prázdné kavárenské stolky na ulici. Nevím, zda bychom neměli někomu za tak chytrou myšlenku předat metál.

Mimochodem je připravováno ocenění přihlášených do Stavby roku. Letos porota měla co objíždět a patří jí velké uznání, jak dobře zvládli celou organizaci; přihlášených je 87 staveb. Máte se na co těšit. Já budu vědět, které stavby se dostanou do finále.

Teď čtu, že developer přestavby Masarykova nádraží přepracuje návrh Zahy Hadid; no, již se ke změně svého návrhu může vyjádřit jen z architektonického nebe. Praha má smůlu na vedení, pomalu začnu říkat zlatý Pavel Bém; Blanka jezdí a šetří čas. Ještě se zmíním o výstavbě souboru vládních budov. Nevím, zda to patří k megalomanství nejenom panovníků, ale je to nesmysl. Kolik je po Praze nevyužívaných budov, kasáren, a pan premiér si chce postavit pomníček, nemám slov. Politici se rádi pletou do věcí, kterým nerozumí. Takovým příkladem je plánovaná zástavba areálu porodnice U Apolináře, areálu postaveném Josefem Hlávkou. Tato porodnice je i místem, kde jsem byl přiveden na svět. To přijde na místo politik a prohlásí: No a co, tak se to zbourá, že je to zapsáno jako statut kulturní památky, prosím vás. Šťastná to země, která má v čele takové persony.

Krátká zmínka o pandemii. Myslím, že to bylo mediálně nezvládnuté, lidé jsou strašeni, objevují se hlasy, že celé je to bublina. Čas pandemie byl časem politického naparování a přetlačování, kdo má více šik roušek, ladicích k obleku. Jsme zemí paradoxů, profesorem nemůže být ten, kdo byl veden v evidenci StB, ale jiný může zastávat vrcholnou státní funkci. Pochopitelně vedením ve svazku se není čím chlubit.

V tyto dny je tady americký ministr zahraničí, aby projednal mimo jiné účast na dostavbě Dukovan. Doufám, že z hlediska budoucnosti nebudou vybrány firmy z nedemokratických států. Vždyť se bude jednat o stavbě, která bude provozována mnoho desítek let.

Závěrem se chci zmínit o pravidelné komorové akci, a to je setkání s čestnými členy. Bude se konat začátkem září v rekonstruované budově Národního muzea. Rád se s nimi potkávám.

Jsem zvědav, jak bude shromáždění delegátů probíhat, slyším z kuloárů mnoho nápadů. Hlavně, aby nebyly ty nápady v ranku „mělo by se“, takové mám nejradši. Ale když se ony nápady mají realizovat, najednou nejsou lidi. Jsem optimista, Komora si vydobyla dobré postavení v odborné společnosti a bude jistě dál pokračovat v tom, co bylo dobrého vytvořeno.

Ing. Pavel Křeček
předseda ČKAIT

PS: A ještě ke koronaviru z tisku: Napište si na ty roušky jména. Nevím, kdo mě zdraví. • Navrhl jsem ženě, že bychom si na chvíli mohli sundat roušky. Bohužel jsem pak zjistil, že už týden bydlím se sousedkou