30 osobností

Inženýrská komora ocenila 30 osobností, které proslavily inženýrské umění i technické vzdělání v ČR i v zahraničí. Majitelé a ředitelé stavebních firem, profesoři, autoři patentů a studií v oblasti stavebních postupů nebo materiálů, tvůrci výjimečných konstrukčních řešení či osobnosti dlouhodobě propagující technické vzdělání a kultivaci stavebního prostředí. Třicítka inženýrů a techniků, které při příležitosti svého 30. výročí ocenila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), reprezentuje všechny stavební oblasti a činnosti.

Co jméno, to autorita ovlivňující několik desítek let tuzemské stavební prostředí. A v několika případech i kvalitu staveb v zahraničí. Přínos a význam každého z laureátů dokládají jejich profesní životopisy i obsáhlé rozhovory, v nichž vyprávějí o svých mnohdy neobyčejných zážitcích, uvedené ve výpravné publikaci „30 osobností“. Ta byla pokřtěna u příležitosti předání ocenění vybraným osobnostem na slavnostním večeru ve čtvrtek 20. října v sále pražské HAMU.

Publikaci je možné stáhnout zde: 30 OSOBNOSTÍ (PDF – 34,3 MB)

Slavnostní večer proběhl 20. října 2022 v sále pražské HAMU a byl provázen koncertem Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně s dirigentem Ivanem Paříkem, sopránem Petry Alvarez Šimkové a tenorem Rafaela Alvareze. Předával jsem ocenění společně s Ing. Adamem Vokurkou, který vybrané osobnosti představoval i prostřednictvím jejich profesního motta. Za všechny uvedu dvě:

„Pán Bůh stvořil Adama a Evu; všechno, co od té doby bylo vytvořeno na Zemi, je výsledkem práce stavbařů.“ (Ing. Bořivoj Kačena, dlouholetý ředitel SSŽ, později Eurovia Vinci)

„Třem věcem se v životě nevyhneme. Smrti, daním a trhlinám v betonu.“ (doc. Ing. Jiří Dohnálek, CSc.)

 

Ocenění v podobě grafického listu autorského akademického malíře Jana Kavana postupně obdrželo 30 mimořádných osobností. Jsou mezi nimi významní stavitelé, projektanti a autoři výjimečných konstrukčních řešení, statici, profesoři, autoři patentů a studií v oblasti postupů i majitelé a ředitelé stavebních firem. Třicítka inženýrů reprezentuje všechny stavební oblasti a činnosti. Co jméno, to autorita ovlivňující několik desítek let tuzemské stavební prostředí. A v několika případech i kvalitu staveb v zahraničí. Přínos a význam každého z laureátů dokládají jejich profesní životopisy a obsáhlé rozhovory uvedené ve výpravné publikaci, jež byla pokřtěna u příležitosti předání ocenění vybraným osobnostem na slavnostním večeru.

Všichni jsou to odborníci na slovo vzatí a jejich odbornou erudici dokládá výběr realizovaných staveb doložených u každého z nich. Byla by však škoda si pouze prohlédnout obrázky zdařilých realizací, zajímavé jsou i rozhovory vedené s oceněnými. Ačkoliv každý z nich by si zasloužil samostatnou monografii. Jsou inspirativní – a místy také zábavné – i pro širokou veřejnost. Čtenáři se v nich mohou seznámit například s prof. Jaroslavem Procházkou, autorem inženýrského bestselleru „Navrhování betonových konstrukcí“, který v roce 1967 vyšel nákladem 10 000 kusů. Ing. Vladimír Janata, CSc. v rozhovoru vzpomíná, jak jeho návrh předpjaté konstrukce Sazka (O2) areny inspiroval čínské inženýry a jak se při projektování vysílačů na Blízkém východě pro snazší realizaci raději naučil arabsky. Přínosné jsou i vzpomínky někdejších ředitelů stavebních společností Metrostav na transformaci trhu v 90. letech.

Nebudu se zmiňovat o velikosti ztráty, kterou jsme na projektu vygenerovali. Byla vysoká. Na druhé straně reference, jež jsme si naším přístupem k partnerům získali, nám vše nahradily. Získali jsme punc špičkového dodavatele, který nikdy nenechá svého zákazníka ve štychu. A to nám otevřelo dveře na celý skandinávský trh a projekty, které jsme později na Islandu, ve Finsku, Norsku a Švédsku realizovali, nám ztrátu pokryly,“ vzpomíná otevřeně na první skandinávskou zakázku ražby dvou islandských tunelů Siglu (3,6 km) a Ólafs (6,1 km) před zhruba 15 lety tehdejší generální ředitel společnosti Metrostav a.s. Ing. Jiří Bělohlav.

Všechny čelné osobnosti se vyslovují k proměně stavebního prostředí v ČR v uplynulých třiceti letech. Ocenění však nahlížejí nejen do minulosti, ale také do budoucnosti. Každý po svém se zamýšlejí nad tím, jak ke studiu na středních a vysokých technických školách motivovat více studentek a studentů. Shoda panuje například na společenském přínosu inženýrských a technických profesí, soustavné motivaci ke vzdělávání a pestrém portfoliu činností. Nepochybuji, že vzorem se pro mladé studenty stane i tato třicítka osobností: jejich autorita, odborný kredit a celoživotní zápal pro naši profesi.