Zpráva o činnosti Legislativní komise ČKAIT v prvém pololetí roku 2024

Na konci prvého pololetí roku 2024 se komise rozloučila se svým dlouholetým předsedou inženýrem Františkem Hladíkem, který krátce předtím podal Představenstvu ČKAIT žádost o své uvolnění z funkce předsedy LK, a na jeho doporučení byl jmenovaný nový předseda LK inženýr František Konečný, Ph.D. Organizačně došlo ke změně, kdy Legislativní komise ukončila možnost účasti na dálku a nastolila výhradně prezenční formu setkávání.

Od 1. ledna 2024 byli představenstvem na tři roky jmenovaní členové Legislativní komise (dále též LK či Komise): Ing. František Hladík, předseda, Ing. Karel Blecha, Mgr. David Dvořák, LL.M., Ing. Vladimíra Helebrantová, Ing. Arch. Martina Hovořáková, JUDr. Eva Kuzmová, Mgr. Jana Machačková, Ing. Danka Makalová, Ing. Martin Mandík, Ing. Erika Malá, Ing. František Konečný, Ph.D., Ing. Petr Serafín, Ing. Ladislav Schwarz, Ing. Jaromír Šišma, Ing. Michael Trnka ml., Ing. Jitka Víchová, Ing. Radim Loukota.

V rámci své činnosti LK reagovala na postupnou aplikaci nového stavebního zákona v přechodném období od 1. ledna do 30. června 2024, projednávala výklady přechodných ustanovení a s tím spojená stanoviska MMR a zároveň se podílela na přípravě velké novelizace autorizačního zákona (AZ).

Velká novela autorizačního zákona vzniká podle požadavků ČKAIT

Teze velké novely AZ zahrnovaly kromě zavedení nově vymezené autorizace pro realizační fázi staveb na úrovni autorizovaného stavitele i některé úpravy ve stanovení oborů autorizace, sjednocení podmínek bezúhonnosti pro stávající členy Komory i pro žadatele o autorizaci, interní úpravu poplatků, náhradu zastaralého odkazu na obchodní zákoník za odkaz na aktuálně platný zákon č. 90/2012 Sb., o korporacích a vypuštění limitujících ustanovení o podnikání autorizovaných osob v § 15b a 15c.

Na základě Komorou předložených tezí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR navrhlo znění novely, k němuž potom ČKAIT zpracovala další připomínky v mezirezortním připomínkovém řízení. Termín pro podání připomínek byl na počátku července a Komora podala 39 připomínek k předloženému návrhu novely autorizačního zákona. Po dohodě s MMR zároveň do stejné novely navrhla ČKAIT i souvisejících 10 novelizujících bodů ke stavebnímu zákonu č. 283/2021 Sb. ve znění novel.

Projednávání vyhlášek NSZ

LK připomínkovala na přelomu roku 2023 a 2024 v MPŘ návrh vyhlášky o dokumentaci staveb, tomu věnovala komise v lednu veškerý čas vymezený pro její setkání. V únoru bylo na programu LK vypořádání připomínek Komory k návrhu nové vyhlášky o požadavcích na výstavbu podaných v létě roku 2023.

Připomínky k vyhlášce o provedení některých ustanovení nového stavebního zákona sdílela ČKAIT s ČKA. Jednalo se o komentáře, upozornění a návrhy k formulářům řízení o povolení záměrů podle nového stavebního zákona, včetně formálních sjednocujících doporučení.

V komunikaci s MMR a zástupci MV se dotazovala Komora na formát předkládané projektové dokumentace k vyjádření HZS podle nového znění § 31 odst. 4 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně. LK na svém třetím zasedání projednala aktualizaci Pravidel pro užití razítka před jejich schválením Představenstvem v aktualizované podobě s platnými odkazy na nový stavební zákon.

Také nová verze směrnice o uznávání odborné kvalifikace osoby usazené, resp. pro ověření odborné kvalifikace osoby hostující platná od 1. ledna 2024, si vyžádá aktualizaci ohledně odkazů na nové stavební předpisy a v důsledku auditu EU a připravované novelizace zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace, jak vyplynulo z diskusí LK s Radou pro uznávání odborné kvalifikace ČKAIT. S autorizační radou projednávala LK úpravy autorizačního řádu. O připomínkách k návrhu Pražských stavebních předpisů informoval LK předseda oblastní kanceláře Praha, který je podával jménem ČKAIT.

Komora připomínkovala 28 legislativních návrhů

Za první pololetí bylo předloženo Komoře v MPŘ celkem dvacet osm legislativních i nelegislativních návrhů, k devíti z nich uplatnila ČKAIT zásadní připomínky:

Připomínky ČKAIT k návrhům novel zákonů:

  • novely zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích,
  • zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úpravou vybraných agend v působnosti Digitální a informační agentury,
  • jako zásadní uplatnila Komora i některé připomínky k připravované velké novele autorizačního zákona.

Připomínky ČKAIT k návrhům prováděcích předpisů nového stavebního zákona:

  • k návrhu vyhlášky o dokumentaci staveb,
  • k návrhu vyhlášky o provedení některých ustanovení stavebního zákona,
  • k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 393/2020 Sb., o digitální technické mapě kraje,
  • k navrhované novele vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov,
  • k návrhu vyhlášky o podrobnostech některých informačních systémů stavební správy a
  • k návrhu vyhlášky o rozsahu a obsahu projektové dokumentace dopravních staveb.

LK přizvala několikrát na své jednání předsedu autorizační rady, který členy komise seznámil a projednal s nimi připravované vymezení rozsahu a obsahu jednotlivých oborů a specializací. V návaznosti na připravovanou velkou novelu AZ MMR podpoří jednoznačný výklad zákona vydáním prováděcí vyhlášky k doplnění autorizačního zákona a jejím prostřednictvím vymezí jednotlivé činnosti pro konkrétní druhy staveb při jejich projektování, vedení realizace a při výkonech dozorů projektanta a technického dozoru stavebníka.

Legislativní komise v průběhu pololetí sledovala vydání novely energetického zákona č. 469/2023 Sb. a také průběh projednávání návrhů legislativních dokumentů v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR – novelu zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, kam se doplnil v § 31 požadovaný rozsah projektové dokumentace k posouzení HSZ, novelu zákona č. 44/1988 Sb., horního zákona, ve spolupráci s inženýrem Jandáčkem také novelizace zákona o státní památkové péči č. 20/1987 Sb., novelu liniového zákona č. 416/2009 Sb. a novelu vodního zákona č. 254/2001 Sb., novelu atomového zákona č. 263/2016 Sb. a některé další návrhy.

Vaše názory

Pro registrované uživatele je povolena diskuze.
Můžete se přihlásit, nebo se můžete zaregistrovat podle návodu pro registraci.