Ve stavebnictví nastal stav legislativní nouze. Rada SIA požaduje neprodlené řešení

Rada výstavby SIA, která sdružuje 13 uskupení včetně obou komor ČKAIT a ČKA, odeslala premiérovi Fialovi a třem ministrům Bartošovi, Síkelovi a Kupkovi výzvu, aby poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze řešila současnou kritickou situaci při povolování staveb podle nového stavebního zákona. Všichni členové rady se shodli, že je třeba neprodleně minimalizovat škody a situaci napravit. Dopis byl odeslán 23. srpna 2024 a dán na vědomí i všem poslancům a senátorům. Zde publikujeme jeho znění. Odpověď premiéra Petra Fialy ze dne 5. září najdete na konci článku.

Vážený pane premiére, vážení páni ministři, vážené paní senátorky a poslankyně, vážení páni senátoři a poslanci,

poslední týdny se doslova každý den potýkáme s dopady nezvládnuté přípravy a implementace digitalizace, která vyplývá z nového stavebního zákona. Nejedná se přitom jen o digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), která je nyní častým tématem veřejné diskuse, ale také o Národní geoportál územního plánování (NGÚP), který je také nedílnou součástí stavebního zákona. Měl být plně funkční od 1. července 2024, stejně jako systém DSŘ, ale je fakticky nepoužitelný, ačkoli územní plánování představuje základní krok k návaznému povolování staveb. Bohužel tato skutečnost ve veřejném prostoru překvapivě velmi málo rezonuje.

Víc než měsíc a půl čekáme na řešení kritické situace. Je třeba vyslovit nahlas tezi, že současný stav způsobuje ekonomické i celospolečenské škody, které musí být minimalizovány, a situace neprodleně napravena.

Na jednání SIA ČR – Rada výstavby dne 21. srpna 2024, která se kritickou situací v DSŘ a NGÚP zabývala, se všech jejích 13 členů jednomyslně usneslo na následujícím:

  1. Systémy DSŘ a NGÚP jen formálně, nikoli fakticky, naplňují zákonné povinnosti stanovené platnou legislativou. Přímo tak ohrožují jak proces povolování záměrů, tak územního plánování. Nejedná se o chyby, které by jen negativně ovlivňovaly uživatelský komfort či zpomalovaly proces, jakkoli i těmito chybami je systém přehlcen a jejich závažnost je bagatelizována, ale o zásadní koncepční nedostatky, které znejišťují povolovací orgány i stavebníky. V důsledku výše uvedeného může dojít k zásadnímu narušení právní jistoty vydaných úkonů. Tato situace se zásadně negativně dotýká ekonomického vývoje České republiky. Je nesporné, že v následujících měsících a letech mohou sporné výstupy systému zahltit správní orgány a soudy České republiky.
  2. Je nezbytné urychleně (v režimu skutečné legislativní nouze) přijmout takové řešení, které přinese dočasnou možnost podávat a vyřizovat veškerá povolení související s výstavbou i jinou než digitální cestou v novém systému DSŘ a zároveň zamezí problémům vyplývajícím z nefunkčního NGÚP, po dobu jejich úplného odstranění. Tyto změny je zároveň nezbytné promítnout také do všech souvisejících legislativních předpisů. Jedině tak lze minimalizovat škody, které současný stav hrozí způsobit.
  3. Žádáme, aby před vyhlášením výběrového řízení na dodavatele rozvoje systémů DSŘ po konci září bylo zadání MMR podrobeno odborné revizi omezující opakování chyb a stanovení priorit ke splnění požadavků zákona na DSŘ a NGÚP. Je nezbytné, aby na přípravě zadání efektivně spolupracovaly odborné svazy a uskupení, zástupci veřejné správy a dalších dotčených orgánů. Zdůrazňujeme přitom, že uvnitř MMR existují již dříve odborně zpracované podklady, které lze využít jako základ pro zadání i diskusi.
  4. Upozorňujeme na negativní efekty, které současné problémy přináší do oblasti zadávání veřejných zakázek, včetně strategických staveb státu a čerpání dotací, fondů a grantů. Domníváme se, že je potřeba přijmout takové řešení, které zajistí, že chyby DSŘ a NGÚP se negativně nepromítnou do těchto procesů.

SIA ČR – Rada výstavby apeluje na předsedu vlády České republiky, ministra pro místní rozvoj, ministra dopravy a ministra průmyslu a obchodu, jakož i na další členy vlády ČR, členy Senátu Parlamentu ČR a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby co nejrychleji zasáhli a odvrátili dlouhodobé negativní důsledky na hospodářský rozvoj ČR.

Systémy DSŘ a NGÚP byly sice k 1. červenci spuštěny, ale fakticky nenaplňují požadavky zákona a neumožňují standardní plánování rozvoje a povolování staveb. Nelze jen přihlížet zlehčování problémů a opravování méně důležitých součástí systémů namísto nápravy zásadních problémů. Systém DSŘ a NGÚP bohužel nelze jednoduše, v řádu pár týdnů, opravit. Je rizikem ponechat zadání pro zprovoznění systému bez veřejné kontroly a odborné revize.

Jsme připraveni se podílet na řešení vzniklých problémů a pomoct dosáhnout toho, k čemu měla původně novelizace stavební legislativy vést především – a totiž ke zrychlení územního plánování, povolování staveb a jejich kolaudace, tedy k rychlejší výstavbě v ČR. Vnímáme to jako náš podíl na podpoře rozvoje ČR.

Ing. Jiří Nouza
prezident SIA ČR – Rada výstavby, z.s.
v Praze, dne 23. srpna 2024


Dopis byl adresován:

  • prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M., předseda vlády České republiky
  • PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D., ministr pro místní rozvoj
  • Mgr. Martin Kupka, ministr dopravy
  • Ing. Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

V kopii:

  • Senátorky a senátoři Senátu Parlamentu ČR
  • Poslankyně a poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Dopis podepsali všichni členové SIA ČR – Rady výstavby:

  • Ing. arch. Jan Fibiger, CSc., předseda ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, viceprezident SIA
  • Doc. Ing. arch. Petr Durdík, předseda Asociace pro urbanismus a územní plánování
  • Ing. Martin Zuštík, prezident České asociace konzultačních inženýrů
  • Ing. arch. Jan Kasl, předseda České komory architektů
  • Ing. Robert Špalek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
  • JUDr. Jan Mareček, předseda České společnosti pro stavební právo
  • Ing. Adam Vokurka, Ph.D., prezident Českého svazu stavebních inženýrů
  • Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů, viceprezident SIA
  • Ing. Petr Matyáš, předseda Odborné rady pro BIM z.s.
  • Ing. Petr Laušman, předseda Sdružení pro výstavbu silnic
  • Prof. Ing. Karel Kabele, CSc., předseda Společnosti pro techniku prostředí
  • Ing. Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (prezident SIA ČR)
  • Ing. Vlastimil Kučera, Ph.D., předseda Svazu zkušeben pro výstavbu

SIA ČR – Rada výstavby, z.s., je sdružení právnických osob, které koordinuje své úsilí, aby veškerá opatření na úseku architektury, výstavby a stavebnictví v České republice v řízení, ekonomice, technice a právním řádu, veřejné správě a občanské společnosti působila souladně a uspořádaně po vstupu České republiky do Evropské unie. Sdružuje tyto subjekty:

  • Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR
  • Česká asociace konzultačních inženýrů, Česká komora architektů
  • Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
  • Česká společnost pro stavební právo
  • Český svaz stavebních inženýrů
  • Obec architektů, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství
  • Sdružení pro výstavbu silnic Praha
  • Společnost pro techniku prostředí
  • Svaz podnikatelů ve stavebnictví
  • Svaz zkušeben pro výstavbu
  • Odborná rada pro BIM

Odpověď prof. PhDr. Petra Fialy, Ph.D., LL.M., předsedy vlády České republiky

Vážený pane prezidente,

odpovídám na Váš dopis, který jste zaslal jménem SIA ČR členům vlády a Parlamentu ČR v souvislosti se spuštěním digitalizace stavebního řízení.

Vláda ČR si uvědomuje problémy a komplikace vzniklé spuštěním digitalizace stavebního řízení, a se kterými se od jeho začátku potýkají zaměstnanci stavebních úřadů. Smyslem digitalizace stavebního řízení je výrazně usnadnit a zrychlit proces všem účastníkům stavebního řízení a územního plánování, a nikoli je zatěžovat a prodlužovat práci úředníků i samotných žadatelů. Tento cíl systém nyní neplní, byť se jeho funkcionality postupně doplňují.

Uložil jsem proto vicepremiérovi Ivanu Bartošovi, aby Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) odstranilo veškeré systémové nedostatky a aby výrazně lépe komunikovalo se stavebními úřady. Problematiku vláda pravidelně řeší na svých jednání a její členové jsou o aktuálním stavu informováni. Současně jsem pověřil Ministerstvo dopravy, Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby byly MMR v případě potřeby nápomocni. Také se již uskutečnila řada jednání vicepremiéra Bartoše s představiteli různých organizací, které mají výhrady k novým informačním systémům stavební správy. Dne 23. srpna 2024 byla navíc spuštěna nová verze Národního geoportálu územního plánování.

MMR nyní pracuje na odstranění veškerých systémových nedostatků a na nápravě všech problémů tak, aby digitalizace stavebního řízení konečně plnila svůj účel a skutečně zjednodušila a zefektivnila celý proces stavebního řízení pro všechny dotčené účastníky. Věřím, že se problémy podaří v co nejkratším čase odstranit.

S pozdravem
Petr Fiala
v Praze, dne 5. září 2024

Čj.: 52487-2024-UVCR

Vaše názory

Pro registrované uživatele je povolena diskuze.
Můžete se přihlásit, nebo se můžete zaregistrovat podle návodu pro registraci.