Úvodník červen 2024

Pomalu se rok překlápí do podzimu, ale nezdá se, že by se výrazně ochlazovalo. Stejně tak přetrvávají tropické teploty i na legislativním poli po ostrém startu Portálu stavebníka a nového stavebního zákona. Nepředpokládal jsem, že by start tak složitého systému pracoval hned od začátku na výbornou, ale to, co se spustilo po prvním červenci, předčilo v tom negativním slova smyslu všechno, co jsem očekával. Nebudu v úvodníku rozebírat všechny problémy, které nastaly a které i v podnětech od vás chodí na Komoru, zmíním jen ty nejzásadnější. Podrobně si o Portálu stavebníka můžete v tomto čísle přečíst řadu článků.

Vedle samotného vkládání projektů a žádostí do systému se navíc objevily výrazné problémy s Informačním systémem stavebních řízení (ISSŘ) i na straně úředníků. V této oblasti je průchodnost a funkčnost systému ještě horší. Ve chvíli, kdy píšu tento článek, se do systému nepřihlásili zástupci ještě 28 % dotčených orgánů a správců sítí. Mnoho se zatím nemluvilo o Národním geoportálu územního plánování, se kterým pracují zejména naši kolegové z ČKA, ale i zde je situace zcela tristní a NGÚP zatím nefunguje.

Stavebník, potažmo projektant, má přitom ukládat již dva měsíce dokumentaci ke schválení do portálu, odkud si ho řada nepřipojených úřadů má stahovat. Systém mnohdy ani při snaze o připojení nefunguje. Chaos a právní nejistota v oblasti schvalování projektů tak dosahuje nebývalé síly. Do toho vstupuje odmítání některých úřadů na přebírání dokumentace v listinné podobě. Žádost tak můžeme poslat datovou schránkou, ale projekt absurdně ne. Ten máme nahrát do portálu, odkud si ho úředník nepřevezme. Přijde vám to zvláštní? Myslím, že to přesně zapadá do příběhů města Kocourkova. Případná je i hláška z filmu Pelíšky: „Mě by jen zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu.“ Ještě že alespoň fyzikální zákony pořád platí a my technici se o ně můžeme opřít. Doufám, že nikdo nebude novelizovat Newtonův zákon a jablko od zítřka nebude padat ze země do nebe.

V průběhu léta jsme se setkávali na řadě jednání na zmiňované téma s úředníky ministerstva včetně pana ministra Bartoše, pracovníky IT firmy, kolegy architekty, členy SIA ČR – Rady výstavby a další řadou organizací bojujících s digitalizací stavebního procesu. Odešlo několik dopisů panu ministrovi komentujících naše problémy a na ministerstvo šly i body definující konkrétní nedostatky portálu. Ve společném dopise SIA, sdružující 13 významných organizací působících ve stavebnictví, jsme koncem srpna formulovali požadavek na dočasné řešení vzniklého problému tím, že bude umožněna i jiná zákonná možnost podávání žádostí než systémem Digitálního stavebního řízení. A to třeba i v režimu legislativní nouze. Trvale upozorňujeme na to, že uváděné problémy ohrožují ekonomiku resortu a situace je kritická. Osobně nechápu a nikdo mi to dosud nevysvětlil, proč se tak složitý systém spustil bez odzkoušení do ostrého provozu ze dne na den. Když si vzpomenu na dobu, kdy jsem ještě nějaký program v technické oblasti sestavoval, tak platilo, že tu nejpodstatnější část práce neobsahovalo sestavení programu, ale až jeho odladění. To trvalo několikanásobně déle. Tak doufám, že se toto pravidlo nepotvrdí a že pro odladění nebudeme potřebovat celou lhůtu pro přechodné období až do 1. července 2027.

Jak jsem již zmínil, od řady našich členů přichází popis problémů systému Digitálního stavebního řízení a podněty k řešení. Je dobře, že většinu z nás popisovaná situace nenechává chladnými. Všem těm našim členům, kteří věnovali svůj volný čas řešení tohoto tématu, bych chtěl na tomto místě velice poděkovat. Určitě to nebyl zbytečně vynaložený čas.

V minulém úvodníku jsem v závěru psal, že letní měsíce jsou vždycky dobou odpočinku a dovolených. Chtěl bych tuto větu ze svého pohledu poněkud opravit a konstatovat, že letní měsíce jsou vždycky dobou odpočinku a dovolených, což ovšem neplatí pro rok 2024. Doufám, že ten letošní rok byl tou pověstnou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Kdyby se to mělo opakovat i nadále, tak by se to muselo podepsat na duševním zdraví většiny z nás, a to bych nikomu nepřál. Pěkný a hlavně klidný start do podzimu.