Kolébka stavařů Valašska oslaví 150 let své existence

Střední průmyslová škola stavební Valašské Meziříčí (SPŠS) je největší vzdělávací instituce svého druhu ve Zlínském kraji a jednou z nejstarších středních odborných škol na Moravě. Oslavy 150. výročí proběhnou 22. až 23. listopadu 2024 a budou příležitostí pro vzájemné setkání všech generací.

Za celých 150 let své existence si valašskomeziříčská stavební průmyslovka vybudovala neochvějné místo mezi odbornými školami v kraji i v celostátním meřítku. Výuka na škole nepřetržitě podléhá aktuálním trendům nejen v oblasti stavebnictví, ale snaží se rovněž o inovace v oblasti technologických postupů a výukových prostředků. Do výuky jsou zaváděny nejpokročilejší technologie: 3D modelování (Tekla, ArchiCAD, TurboCAD), BIM projektování, virtuální realita, 3D tisk, CNC obrábění a obrábění laserem. Žáci a studenti mají k dispozici nejmoderněji vybavené učebny, laboratoře, posluchárny či architektonicko-designový ateliér. Neopomenutelná část výuky všech oborů je zaměřená na praktické vyučování, které je realizováno ve specializovaných dílnách nabízejících komfortní zázemí i špičkové vybavení.

Spektrum vyučovaných předmětů je přizpůsobeno celkové specializaci školy i požadavkům, které se přímo dotýkají oblasti moderního stavebnictví. Značný důraz je tak kladen na matematiku a fyziku a pochopitelně na předměty odborné. Pozadu ale nezůstávají ani předměty všeobecné, které žáky obohacují o celkový přehled a kultivují jejich osobnost. Díky vyrovnanému předmětovému portfoliu jsou studenti připraveni na svou profesní dráhu, mnoho z nich také úspěšně pokračuje v dalším studiu na vysoké škole či v maturitní nástavbě. Uplatnění po absolutoriu nabízí širokou škálu možností nejen ve stavebních a dřevařských firmách na postech jako mistr, projektant či stavbyvedoucí, ale také variantu v podobě vlastního podnikání na živnostenský list.

Tradice zpracování dřeva ve stavebnictví

Příběh Střední průmyslové školy stavební se sídlem ve „Valašských Athénách“ se začal psát před půldruhým stoletím. Od počátku své existence reflektovala nejen proměny charakteru historického a společenského, ale rovněž edukativního. Nelze opomenout ani modernizace budovy školy. Ovšem těmi zásadními parametry, které zůstaly až do současnosti neměnné a škola díky nim získala své dobré jméno, jsou kvalita nabízené výuky a důraz kladený na poctivě odvedenou práci.

Odborná škola pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí byla založena v roce 1874. Od svého vzniku zaujímala pozoruhodné místo. Byla první odbornou školou na východní Moravě a žáci na ni přicházeli ze širokého okruhu. Byla spíše jakousi dílnou, která od počátku vyráběla pozoruhodné výrobky, účastnila se různých výstav. V této vyhraněné profilaci ústav setrval až do roku 1951, kdy se transformoval na SPŠ stavební a rozšířil oblast svého zájmu o Pozemní stavitelství a o tři roky později také o Technická zařízení budov. Ústřední budova školy na Máchově ulici se své dostavby dočkala r. 1929 a ve stejném roce byla uvedena do provozu. Od této doby se rozrůstala o potřebné prostory, jako je např. dodnes fungující domov mládeže či výstavba tělocvičny a rozlehlého stravovacího bloku. Finální stavebně-rekonstrukční práce a jiné úpravy hlavního sídla byly dokončeny v r. 2004.

Vedle stavebních a technických maturitních oborů je důležitá i výuka řemesel

Tradice výuky řemesel odstartovala v poválečné době, konkrétně roku 1947, na středním odborném učilišti stavebním (SOUS). V mírně obměněné podobě si zachovala svou tvář do současnosti. Některé z dříve nabízených oborů (např. elektromechanik) se již ve školním portfoliu nevyskytují, jelikož nespadají do oblasti stavební ani dřevařské. Na druhou stranu se škola snaží vyjít vstříc nejnovějším trendům a nabízí obory mladé a perspektivní – na stupnici učebních oborů je to kupříkladu Montér suchých staveb, ze studijních oborů Pozemní stavitelství a design interiéru.

Sloučení učiliště s průmyslovkou v roce 2005

Zásadním průlomem v posledních 20 letech bylo bezesporu sloučení SPŠ stavební se SOU stavebním, ke kterému došlo v r. 2005. Tento krok razantně předurčil další vývoj a poslání školy. Realizace myšlenky, kdy se učební obory fakticky přesunuly ze svého působiště na ulici Komenského do části přístavby v rezidenci na ulici Máchova, proběhla v roce 2019. Od této chvíle je škola prakticky „pod jednou střechou“, s výjimkou dílen a kanceláří mistrů odborného výcviku, které mají své stálé místo v prostorách v ulici Vrbenská.

Mezi absolventy je řada významných osobností

Historii nepíší jen události, ale především lidé a odkaz, který po sobě zanechají. Byl by proto hřích nezmínit alespoň hrstku významných odborníků, které škola za dobu své existence odchovala a kteří plody své práce rozeseli u nás i ve světě. Autorem proslulého hotelu Jalta stojícího na pražském Václavském náměstí nebyl nikdo jiný než Antonín Tenzer, absolvent dřevařské školy a představitel vrcholného funkcionalismu. Jeho činnost je spojena také s projektem „nových Lidic“, na němž se podílel rovněž s abiturienty školy Václavem Hilským a Richardem Podzemným. Krajské město Zlín se zase pyšní řadou realizovaných staveb, za kterými stojí někdejší student Zdeněk Plesník, mimo jiné autor sídla valašskomeziříčské hvězdárny. V neposlední řadě je nutno dodat, že ať už byl přínos absolventů školy menší či větší, všechny spojuje jedno – v širokém uměleckém poli zanechali nesmazatelnou stopu, která ovlivnila budoucí generace.

Život na „stavebce“ tady a teď

O studium na škole je každoročně velký zájem, přestože z dlouhodobého hlediska jsou populační ročníky lehce pod průměrem. Pro potenciální zájemce o studium pořádá škola pravidelně řadu akcí. Nelze nezmínit hojně navštěvované Dny otevřených dveří, dále Den technické kariéry pro zájemce o obor TZB či zájmové stavařské a dřevařské kroužky pro žáky mateřských a základních škol. Doplňkové aktivity, na kterých podílejí pedagogové i žáci, zahrnují zejména účast na akcích pro veřejnost, jako jsou řemeslné trhy, jarmarky či burzy středních škol.

Samostatnou kapitolou na poli školních úspěchů je účast v odborných soutěžích, za nimiž stojí zejména kvalifikace a profesionální přístup vyučujících i už zmiňovaná vysokohodnotná výuka. Svěřenci pedagogů se řadu let umisťují na čelních příčkách různorodých soutěžních klání, např. ve Stavbě roku Zlínského kraje, Velux King of Daylight či Enersol. V rámci mezinárodních soutěží je dosud největším zdarem výhra studentského projektu v Construsoft BIM Awards z r. 2019. Na pomyslném piedestalu pravidelně stávají i žáci soutěžící v řemeslných dovednostech, jejichž výkony mnohdy vedou až do finálních kol celorepublikových utkání.

Nezbytnou složkou pro zdárný chod školy je také součinnost s partnerskými školami, spolky a firmami. Rozličné projekty nabízejí řadu možností, ve kterých lze rovnoměrně rozvíjet znalosti a dovednosti žáků i pedagogů a navazovat nové pracovní a přátelské vztahy. Tyto vazby mnohdy přesahují perimetr tuzemské oblasti, což dokládá kupříkladu mezinárodní projekt Erasmus+, díky němuž žáci poznávají cizí kraje a nabydou nového vhledu do svého profesního zaměření.

I když do budoucnosti nikdo z nás nevidí a je velmi těžké ji vůbec predikovat, vše nasvědčuje tomu, že i následné roky budou pro meziříčskou „stavebku“ příznivé a minimálně stejně tak dobré jako dosud. Vzhledem k bohaté historii a plejádě osobností, které školu navštěvovaly a v jejichž šlépějích vědomě či nevědomě kráčí další pokolení, má škola velkou šanci zůstat i nadále na výsluní. Nejednou se prokázalo, že zastává důležité místo mezi jinými vzdělávacími institucemi a vše, čím si za dlouhou dobu své existence prošla, ji nesmírně posílilo a sjednotilo.

Nic z toho by se ale neobešlo bez součinnosti vedení školy, pedagogického sboru a žáků, kteří zde byli, stále jsou a nadále i budou. Jak moc je důležité „táhnout za jeden provaz“, ukázaly mnohé dějinné události i nedávná pandemie covidu-19. Díky vzájemné podpoře mezi učiteli a vedením školy se podařilo minimalizovat negativní dopady na vzdělávací proces a dostat vše co nejdříve zpět do „normálního“ režimu. Tímto vším škola dokázala, že ji jen tak něco nezlomí a i přes temné časy je schopná zachovat si optimismus, kvalitu výuky i naději v lepší zítřky. S touto perspektivou a notnou dávkou odhodlání je tak více než připravena na vše, co následná období přinesou.

Vaše názory

Pro registrované uživatele je povolena diskuze.
Můžete se přihlásit, nebo se můžete zaregistrovat podle návodu pro registraci.