Prognóza cen stavebních prací s ocelí

Nedostatek stavebního materiálu vede k dalšímu růstu cen. Příčin je však více. Jednou z těch hlavních je i prudký růst cen emisních povolenek v návaznosti na boj se změnami klimatu. To se odráží nejen v nákladech na výrobu ocelových konstrukcí, ale i v nárůstu cen stavebních prací využívajících ocel.

Po rok trvajícím propadu stavebnictví se v květnu 2021 resort meziročně zvedl o 5,8 %, z toho inženýrské stavitelství poskočilo o nadějných 8,8 %. V červnu vzrostla stavební produkce o 7,9 %, maloobchodní tržby včetně výdajů na opravy bytů o 7,2 %. Odběr stavebních materiálů ožil tak, že některého zboží je nedostatek. Není překvapením, že rozkvetlá poptávka vedla ke zvýšení cen. Výrazné je to u stavebního železa, dřevo se kupuje i z bouraček. Na resort dopadl i vzestup cen mědi, byť hlavním iniciátorem růstu cen tohoto materiálu je automobilový průmysl, kde se dále zvyšuje spotřeba mědi, kobaltu i lithia.

Práce s ocelí se zdražuje dvakrát rychleji než tesařské konstrukce

Výrazné budou však změny cen stavebních prací používajících ocel. Nahlédneme-li na meziroční indexy, vidíme, že přírůstek indexu cen u ocelových konstrukcí je dvakrát strmější než u těch tesařských.

Příčinou je i prudké zdražování emisních povolenek

Tlaků na růst cen oceli je řada. Po katastrofických záplavách v Erftstadtu či požárech u Athén se mluví o nutnosti zesílit boj proti změně klimatu. To znamená prudké zdražení emisních povolenek, doléhající i na českou ekonomiku. Dne 12. srpna se prodávaly na londýnské burze emisní povolenky za 58,06 eura za tunu. V srpnu 2022 by se mohla cena povolenek následně ocitnout ve výši nejméně 80 eur za tunu. Tlaky na cenu oceli jsou i další, souvisejí se světovou dopravou, cenou šrotu či poměrem jüanu k americkému dolaru.

Ceny spotřebního zboží porostou o 4 %

Vycházíme-li z předpokladu, že hrubý domácí produkt v ČR v roce 2021 vyrovná propad z roku 2020, mohl by být růst v roce 2021 meziročně nejméně o 3,4 %, v následujícím roce 2022 pak meziročně o 4,5 %. Současně se bude čiperně zvyšovat cenová hladina stavebních prací. Guvernér ČNB k inflaci spotřebního zboží, což je část inflace, uvedl střídmě: „Příští rok v prvním pololetí asi ještě pořád bude oscilovat kolem 2,5 procenta“.

Při „oscilaci“ cen spotřebního zboží kolem 2,5 % lze očekávat růst stavebních prací využívajících ocel vyšší nejméně o jeden procentní bod, tedy alespoň o 3,5 %, spíše však meziročně o 4 %, což je ještě šetrný odhad. Inflace tak bude jiskřit nejméně.

Podle tohoto rámce uvádíme průměrné ceny vybraných stavebních prací s kódem 028, což jsou základové desky, patky, výztuž z betonářské oceli. V příštím roce 2022 předpokládám na základě průměrné ceny prací podle ČSÚ nárůst u těchto materiálů o téměř 1 500 Kč/t.

U inženýrských prací lze tedy čekat vyšší tempo růstu cen. Podobně lze odhadovat ceny stavebního díla na mostech, dálnicích, stavbách pro bydlení, a to podle podmínek konkrétní stavby.

 

Ing. Milan Cikánek
nezávislý prognostik