Městská památková rezervace Cheb – Zlatá mince ČNB

(foto: archiv ČNB)
(foto: archiv ČNB)

XI. ročník soutěžní přehlídky, která se koná tradičně každé dva roky, zná své vítěze. Ze 48 přihlášených staveb je jednoznačně patrné, že v Jihočeském kraji se úroveň stavění i přes složitou dobu zvyšuje.

V roce 2021 se otevřel nový pětiletý cyklus zlatých mincí České národní banky, který je věnovaný deseti nejvýznamnějším městským památkovým rezervacím: Cheb, Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž, Hradec Králové, Olomouc, Moravská Třebová, Štramberk a Tábor.

Zlatá mince Městská památková rezervace Cheb v nominální hodnotě 5000 Kč podle návrhu Jiřího Hanuše, DiS., byla emitována jako první v květnu 2021. Na averzní straně mince je detailní ztvárnění dřevěné konstrukce krovu typických hrázděných chebských domů. Do ní jsou zakomponována heraldická zvířata České republiky. Reverzní straně pak vévodí koláž složená z nejvýznamnějších architektonických památek Chebu, které jsou vyobrazeny na půdorysu městské památkové rezervace.

(foto: Libor Sváček)

V písemných pramenech je Cheb zmiňován již roku 1061. Na návrší nad Ohří se nachází románský hrad s unikátní patrovou kaplí, který nechal Friedrich Barbarossa přestavět na císařskou falc. Velkolepé náměstí se pyšní Špalíčkem – souborem hrázděných kupeckých domů ze 14. století, barokní radnicí nebo Pachelbelovým domem, kde byl zavražděn Albrecht z Valdštejna. Z církevních staveb vyniká monumentální kostel svatého Mikuláše či starobylý františkánský klášter.