Oblast Plzeň připravuje studijní cesty

Jednou ze zastávek studijní cesty je Murinsel v rakouském Grazu – uměle vytvořená plovoucí plošina uprostřed řeky Mury. Navržena byla newyorským umělcem Vitem Acconcim
Jednou ze zastávek studijní cesty je Murinsel v rakouském Grazu – uměle vytvořená plovoucí plošina uprostřed řeky Mury. Navržena byla newyorským umělcem Vitem Acconcim

I pro letošní rok byly studijní cesty připravené, vlivem viru COVID-19 jsou ale prozatím zrušené. Věříme, že jsme je jen o rok odložili a ti, co se již přihlásili s námi pojedou při nejbližší příležitosti.

Odloženo o rok: V květnu bylo plánované setkání s arch. Peterem ­Gerem – spoluautorem přestavby Hafencity Hamburk. V červenci se měla uskutečnit plavba po moři za nejmodernější architekturou Slovinska. Cestou je plánována zastávka na futuristickém Murinselu – budovy na ploše 1000 m² ve tvaru obrovské mořské mušle. Se břehy řeky Mury je spojena dvěma lávkami pro pěší. Střed plošiny tvoří amfiteátr, pod zakřivenou kupolí se nachází kavárna a dětské hřiště. Dalším cílem je například moderní návštěvnické centrum Škocjanski Zatok (Ravnikar Potokar Arhitekturni Biro), největší brakická mokřadní přírodní rezervace ve Slovinsku. Na září se připravuje cesta do přestavovaných brownfieldů Vídně se zastávkou v moderní stavbě Paneum, kabinetě kuriozit chleba v obci Asten u Linze (Coop Himmelb, Wolf D. Prix).

Letos připravujeme: Zatím počítáme jen s listopadovou cestou do Izraele, která je již plně obsazena a doufáme, že se uskuteční.

Snahou těchto cest je vzdělávání jinou formou, pozvat a poznávat kolegy stavaře i architekty u nás i v zahraničí, vyměňovat si zkušenosti i kontakty, dozvědět se něco zajímavého o stavařské praxi i za hranicemi. Třeba i vy nám můžete dát typ na lidi, kteří v zahraničí pracují, kteří nás mohou obohatit o své zkušenosti a kde můžeme vidět nové i ne příliš publikované stavby. Věříme, že tato snaha posune celou naši profesi zase kupředu. Snažíme se přijímat nové výzvy a navrhovat a realizovat nové, nevšední stavby i u nás.