Ze zahraničních časopisů knihovny ČKAIT

„Tištěné“ budovy

Foster + Partners předpovídají, že vývoj digitálně řízených technologií povede k tomu, že z 3D tištěných částí „budou stavěny celé budovy“. Současná praxe představuje spolupráci na projektu financovaném EU na využití 3D tisku, který je schopen dodat požadované komponenty rychle a za zlomek současných nákladů. LASIMM vyvíjí velkorozměrný projekt. All-in-one hybridní stroj umožňuje výrobu komponentů přímo z navrženého modelu. Je financován z výzkumného a inovačního programu EU Horizont 2020 a existuje první rok z předpokládaných tří let provozu.

Building č. 15/2017, str. 14, Dunton, J.: Fosters: Entire buildings will be 3D printed in the future

Filigránský a elegantní most přes Labe

Příspěvek v časopise popisuje stavbu mostu přes Labe v Jaroměři. Jde o náhradu bývalého Komenského mostu z roku 1886, který se zřítil za povodní v roce 2013. Při jeho obnovení návrh respektoval historickou podobu. Délka mostu činí 61 m a má předpjatou konstrukci z pozinkované oceli. Je určen pro pěší a cyklisty, ale může být využit i vozy záchranné služby. Článek uvádí podrobnosti o materiálech, spojích a detailech. Je to po dlouhé době první zmínka o stavbě na území ČR v německém odborném tisku.

Deutsches Ingenieurblatt č. 4/2017, str. 12, Filigran und elegant über die Elbe

Gigantické piloty

V Číně se začalo novým zařízením DodecaKong s ražbou pilot o průměru 30 m na stavbě umělého ostrova pro letiště New Sanya v Jihočínském moři. Letiště bude mít pět rozjezdových a přistávacích ploch a odbavit má ročně na 20 milionů cestujících. Na jeho výstavbu se plánují výdaje ve výši 15 mld. $. Je tím překonán dřívější rekord, kdy šlo u dopravního spojení Hongkong – Macao o piloty s průměrem 22 m. Ražba prvních z celkem 300 pilot započala v lednu přede dvěma roky. Jejich váha dosahuje 700 t, délka je úctyhodných 43 m. Do mořského dna jsou piloty zaraženy z jedné třetiny až jedné poloviny své celkové délky.

Engineering News-Record č. 16/279, str. 15, Cho, A.: DodecaKong is driving gigantic piles in China

První otáčivé bytové domy na Floridě

První dva otáčivé věžové domy s byty byly uvedeny do provozu v Miami na Floridě, první jich nabízí 57, druhý 41. Domy mají široká okna a balkony, otáčivá část věže je mezi 3. až 17. podlažím. Stropní desky rotují asi o 90 cm. Byty nabízejí průměrně 360 m2 obytné plochy.

Building Design + Construction č. 2/2017, str. 21, Big´s first residential twisting towers in Miami

Střecha jako skládačka

Také v Německu řeší nedostatek vhodných pozemků oproti rostoucí potřebě nových bytů. Stále více se prosazují nadstavby stávajících bytových domů. Jako vhodný stavební materiál se pro své vlastnosti nabízí dřevo. Vznikají tak konstrukce se zajímavými tvary střešních prvků a použité krytiny. Zdařilým příkladem je realizace nadstavby ve městě Bensberg na domě z roku 1957 s tradiční zděnou konstrukcí. Nadstavbu řeší několik samostatných částí jako skládací útvar, krytý titanovým plechem. Vytváří tak zajímavý a na první pohled přitažlivý objekt navýšený z původních čtyř pater na šest. Vzhledem k materiálu stěn a střechy byla zvláštní péče věnována ochraně vůči ohřívání střechy sluncem. Díky tomu je v interiérech klima jako v jakémkoliv novém bytě.

Deutsches Ingenieurblatt č. 4/2017, str. 60, Ein Dach wie ein Faltenwurf